top of page

Alcool

Conform statisticilor, România ocupă un loc fruntaÈ™ în lista țărilor cu cel mai mare consum de alcool din lume. Astfel, peste trei sferturi din populaÈ›ia țării este consumatoare de alcool, iar din păcate, un mare procent este alcătuit din adolescenÈ›i. Se estimează că aproximativ 80% dintre elevii de liceu au încercat, măcar o dată, alcoolul. Decizia de a bea este, în cele din urmă, o alegere personală, dar părinÈ›ii au un rol important în supravegherea copiilor È™i în formarea acestora.

Experimentarea consumului de alcool în anii adolescenÈ›ei este o acÈ›iune extrem de frecventă. Unele dintre cele mai întâlnite motive pentru care adolescenÈ›ii consumă alcool sau chiar alte substanÈ›e, sunt reprezentate de:

  • curiozitate;

  • dorinÈ›a de a reduce stresul È™i de a induce starea de relaxare È™i euforie;

  • dorinÈ›a de a se integra în anumite grupuri;

  • dorinÈ›a de a se simÈ›i sau de a părea mai maturi.

De asemenea, copiii pot observa cum părinÈ›ii sau persoanele din jur consumă alcool È™i doresc să încerce È™i ei. Alcoolul poate să pară inofensiv în astfel de contexte, dar în realitate nu este. Consumul de alcool poate fi una din urmările abuzurilor familiale. Orice traumă suferită de un copil poate avea repercursiuni în viitor.

Atunci când toate persoanele de la o petrecere consumă alcool, este greu pentru un tânăr să refuze. Nimeni nu vrea să fie respins pentru ca a refuzat un pahar cu băutură. Chiar dacă este inconfortabil pentru un adolescent să refuze băutură, acest lucru este important. Fie că refuzul este prompt È™i fără explicaÈ›ii, fie că este însoÈ›it de diferite scuze, acesta reprezintă cea mai bună alegere care poate fi făcută.

​

AdolescenÈ›ii care sunt stăpâni pe sine sunt mai puÈ›in susceptibili de a deveni consumatori cronici de alcool decât cei cu stimă de sine scăzută. Dacă un adolescent consideră că are probleme cu alcoolul sau dacă părinÈ›ii acestuia observa acest lucru, ar trebui solicitată părerea unui specialist cât mai curând posibil. Medicii, consilierii È™colari È™i psihologii reprezintă persoane ce pot oferi cele mai bune sfaturi pentru a depăși consumul de alcool.

În 2015 Proiectul european de anchete în È™coli privind consumul de alcool È™i alte droguri (ESPAD), a relevat că, dintre elevii de 15-16 ani, 38% s-au îmbat în ultima lună.

1 din 5 adolescenÈ›i de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate de cel puÈ›in 2 ori. Conform unui studiu realizat în 2022, 6 din 10 liceeni din România (15-18 ani) au raportat că au consumat alcool cel puÈ›in una-două zile, în ultimele 30 de zile.

© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page