
Tutun
Tutunul dintr-o È›igară sau dintr-un produs din tutun încălzit provine din planta de tutun. Nicotina este prezentă în mod natural în planta de tutun.
Nicotina, o substanță care se găseÈ™te în plantele de tutun, este unul dintre drogurile cele mai folosite la nivel mondial. DeÈ™i produce o dependență la fel de ridicată precum cocaina sau heroina, ea este distribuită în mod legal, în general persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.
Atunci când o persoană inhalează fum de È›igară, nicotina din fum este rapid absorbită în sânge È™i începe să afecteze creierul în 10 secunde. Odată ce a ajuns acolo, nicotina declanÈ™ează o serie de reacÈ›ii chimice care creează sentimente temporare de plăcere È™i concentrare, senzaÈ›ii ce au o durată scurtă menÈ›inându-se pe parcursul a câtorva minute.
Nicotina este substanță chimică din tutun care îngreunează renunÈ›area la fumat.
DependenÈ›a de nicotină apare atunci când nevoia de nicotina este foarte crescută È™i persoana în cauză nu se poate opri din consumul produselor ce conÈ›in nicotină.
Singura cauză a dependenÈ›ei de nicotina o reprezintă fumatul È›igărilor. Întrucât nicotina dă dependență foarte uÈ™or, chiar È™i fumatul intermitent, a câteva È›igări, poate produce nicotină. Astfel, fumătorii ocazionali devin fumători permanenÈ›i, cu nevoia de fumat zilnic. De asemenea, produsele ce conÈ›in nicotină, precum acele patch-uri, sau gumă cu nicotină, pot cauza dependență, chiar dacă riscul este mai mic decât în cazul È›igărilor.
​
Simptomele dependenței de nicotină includ:
-
incapacitatea de a renunța la fumat sau la utilizarea produselor cu nicotină;
-
sindrom de abstinență în momentul renunțării la fumat;
-
dorinta fizică, carnală, de a continua fumatul chiar È™i atunci când apar probleme de sănătate;
-
dorinÈ›a conÈ™tientă de a fuma, chiar dacă È™tie că îi dăunează sănătaÈ›ii.
Persoanelor care doresc să renunÈ›e la fumat le este recomandată vizita la medicul specialist. El recomandă pacientului anumite medicamente adecvate gradului de dependență. Acestea au rolul de a substitui compuÈ™ii nocivi care se găsesc în fumul de È›igară È™i de a ameliora simptomatologia. Medicul poate recomanda compuÈ™i cu o cantitate mai mică de nicotina, astfel ajutând organismul să se adapteze È™i ameliorând efectele sevrajului. Terapia de substituÈ›ie prin administrarea controlată de nicotină se realizează prin:
-
gumă de mestecat;
-
plasturi de atașat pe piele;
-
spray;
-
pastile;
-
inhalator;
Un alt element cheie în terapia de renunÈ›are la fumat îl reprezintă modificarea stilului de viață. Astfel, persoanelor le sunt recomandate:
-
efectuarea exercițiilor fizice ;
-
consumul de lichide (peste 2 l de apa zilnic) pentru eliminarea mai rapida a nicotinei din organism; în plus, se recomandă câteva înghiÈ›ituri de apă ori de câte ori apare impulsul de a fuma;
-
evitarea rutinei zilnice care era asociată cu obiceiul de a fuma;
-
evitarea persoanelor care fumează;
-
efectuarea unor exerciții de respirație și a unor tehnici de relaxare;
-
înlocuirea È›igărilor cu un pai sau cu o scobitoare;