top of page

Alcool

Alcoolul este substanța cea mai larg disponibilă și cea mai acceptată din punct de vedere cultural. 90% dintre oamenii din majoritatea societăților vestice consumă alcool, iar problemele legate de alcool apar la 30% dintre consumatori.

         

OrganizaÈ›ia Mondială a Sănătății defineÈ™te consumul excesiv de alcool ca fiind „consumul a cel puÈ›in 60 de grame de alcool pur la bărbaÈ›i sau 40 de grame de alcool pur la femei, cel puÈ›in o dată în ultimele 30 de zile”

         

DependenÈ›a de alcool se numeÈ™te alcoolism È™i este o afecÈ›iune medicală caracterizată printr-o incapacitate a pacientului de a opri sau controla consumul nesănătos de alcool, în ciuda consecinÈ›elor adverse. Această afecÈ›iune poate provoca probleme de sănătate mintală È™i fizică, dar are È™i repercursiuni asupra vieÈ›ii sociale È™i a vieÈ›ii de zi cu zi. 

​

O parte din riscul unei persoane de a fi dependentă de alcool depinde de cât de mult, de cât de des È™i de cât de repede consumă alcool. Se crede, de asemenea, că anumite influenÈ›e biologice, psihologice È™i sociale joacă un rol în dezvoltarea alcoolismului. Unii factori de risc care pot duce la dezvoltarea dependenÈ›ei de alcool pot include:

  • genetica;

  • un istoric familial de alcoolism;

  • expunerea la traume È™i stres în timpul copilăriei;

  • consumul de alcool la o vârstă fragedă.(Oamenii de È™tiință au descoperit că persoanele care au început să bea la vârsta de 15 ani sau mai tineri au avut de 5 ori mai multe riscuri de a dezvolta alcoolism decât cei care au început să bea la vârsta de 21 de ani sau mai mult. În plus, riscul pentru femei din acest grup este mai mare decât pentru bărbaÈ›i.);

  • anumite tulburări psihiatrice, inclusiv depresia, tulburarea bipolară, tulburările de anxietate È™i tulburarea de personalitate antisocială sunt frecvent asociate cu alcoolismul, deÈ™i aceste tulburări concomitente sunt sau nu rezultatul alcoolismului.(Unele studii sugerează că schizofrenia, depresia È™i tulburările de personalitate sunt, de asemenea, factori predispozanÈ›i pentru alcoholism.)

 

De obicei, dependenÈ›a de alcool este destul de vizibilă pentru oamenii din jurul celui     dependent. Cele mai importante si comune semne sunt:

  • consumul de alcool pe ascuns;

  • consumul matinal;

  • igiena precară;

  • nevoia de a creÈ™te consumul;

  • sentimentul de vinovăție;

  • nutriÈ›ia deficitară.

                                                        

Prima etapă a tratamentului pentru dependenÈ›a de alcool este diagnosticarea. În această etapă se prescrie terapia È™i se începe detoxifierea. În cadrul detoxifierii se realizează un complex de preparate care protejează creierul, normalizează activitatea inimii, ficatului, rinichilor È™i a sistemului nervos periferic. Acest program durează È™apte zile. Ultima etapă este psihostabilizarea în care se creează o atitudine negativă față de alcool È™i acesta încetează să fie atractiv, iar pacientul începe să se simtă confortabil atunci când este treaz.

© 2035 by Train of Thoughts. Powered and secured by Wix

bottom of page